Want wat ons als consument wordt aangeboden, is niet allemaal zo helder en transparant als de verkoper of producent ons doet geloven. Nee, nee, we worden gewoon genaaid. Genept. Gemanipuleerd.
Neem nu een potje jam uit je plaatselijke supermarkt. Heu, helemaal natuurlijk zonder kleurstoffen staat er groot op de verpakking. Maar als dat zo natuurlijk is, waarom staat het dan zó groot aangegeven?
Zo kwam ik een interessant artikel van Personal Body Plan tegen, geschreven door Milou Eisink.Wil je het volledige artikel lezen? Check dan even deze link. In dit artikel wordt gesteld dat etiketten lang niet altijd de waarheid spreken, en daar ben ik het mee eens. Zo mogen er op etiketten claims worden vermeld. Deze claims worden gecontroleerd door het bureau European Food Safety Authority. Zij geven onafhankelijke wetenschappelijke adviezen over voedselveiligheid. Alleen wanneer een claim bewezen effectief is, mag deze vermeld worden. Maar helaas kunnen marketingtechnisch toch nog een heleboel claims worden vermeld, die een product mooier laten lijken dan het in werkelijkheid is.
Een heel goed voorbeeld hiervan is de claim 'Light'. Klinkt wel leuk in eerste instantie, iets eten of drinken wat 'lichter' is. Een product mag als light worden bestempeld wanneer het dertig procent minder calorieën, suiker of vet bevat dan de gewone variant. Let wel even op, want dat wil dus niet zeggen dat wanneer het minder vet of suiker bevat, er ook automatisch minder calorieën inzitten. Want daar zit het hem juist in. Vaak wordt dit tekort dan aangevuld met wat anders. En dat kan er uiteindelijk weer voor zorgen dat het totale, light product, meer koolhydraten en calorieën bevat dan het originele product.
Doordat je dus lekker gaat wisselen met de ingrediënten, zal ook de smaak van bijvoorbeeld je favoriete pindakaas veranderen. En om dat toch nog een beetje goed te maken, gaan fabrikanten op zoek naar een vervangend ingrediënt om toch ongeveer dezelfde smaak te bieden. Vaak gebruiken ze hiervoor bijvoorbeeld glucosestroop, of zoals bij veel light dranken, water. Maar ja, dat kunnen we stiekem zelf ook wel toch? Gewoon wat water toevoegen aan je originele drankje, in plaats van de duurdere light variant uit de supermarkt te kopen?!
Waar fabrikanten ook heel goed in zijn, is porties vermelden op de verpakking, inclusief de voedingswaarden hiervan. Nu zijn ze verplicht om dit per 100 gram te vermelden, maar vaak kiezen ze dus zelf ook nog voor de portievariant. Heel leuk ja, maar natuurlijk eet niet iedereen precies de genoemde grootte. Bovendien wordt er vaak weer lekker vals gespeeld met deze portie aanduidingen. Check maar eens onderstaande afbeeldingen. Hier zie je dat bij de light versie een kleinere portie wordt vermeld dan bij de grotere variant. Heel leuk ja, zo krijg je inderdaad minder calorieën binnen. Maar dit is appels met peren vergelijken!
![]() |
Bron: www.personalbodyplan.com |
![]() |
Bron: www.personalbodyplan.com |
Maar liefst 0,1% kippenvlees zwemt er in mijn soepje rond, nog minder dan het beweerde vleugje citroengras. Misschien slimmer om de soep dan maar 'Bouillon met een vleugje citroengras en kippenvlees' te noemen?!
Conclusie; we worden eigenlijk gewoon bijna constant bedrogen als consument en daarom is het noodzaak om je ogen scherp te houden, wil je dit voorkomen. Ik heb inmiddels geleerd dat ik wat vaker de etiketjes moet lezen, wil ik niet bedrogen uitkomen. Al smaakt die soep nog steeds even lekker hoor, daar niet van!
Ik ben stiekem ook wel benieuwd of jullie wel eens de etiketten lezen van een product? Of ga je er gewoon vanuit dat wat er staat, ook klopt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten